1b.app
Скопійоване посилання -

Бізнес-журналістика в СНД мертва? Давайте обговоримо

Які ви знаєте ресурси, де можна прочитати корисні, які не політизовані, що не новинні / PR публікації про бізнес? Ну на думку спадають: vc.ru, ain.ua, liga.net, mc.today і ще може з десяток таких порталів. Друковані видання я не враховую, оскільки у всіх є інтернет-ресурси, де частина новин дублюється.

Ну начебто порталів багато. Але якщо ви задумаєтеся і вважаєте за "скільки разів за тиждень я знаходжу на цих ресурсах статті, які б вписувалися в параметри:

  • корисно (ви можете зробити висновки, які вплинуть позитивно на ваші наступні дії. Або отримати якісь корисні контакти);
  • цікаво (подача матеріалів підготовлена, вичитана, зроблена так, що читати цікаво і цікаво);
  • інформативно (не звичайний рерайт хайпової інформації, а якісний результат роботи журналіста).

То можливо порахуєте 1-2 статті/тиждень. Решта, як правило, це контент для створення загальної маси. Те, з чого складалося 60% моєї курсової - з води.

Чому? Я не знаю точних причин, я можу припустити. Мені здається поточна ситуація, яка склалася чекає свого "Юрія Дудя". Чекає революції "планки", революції якості. Мені здається, що більшість ресурсів йдуть по накатаній схемі "одна непогана новина в тиждень, а решту контент", тому що:

  • а. ринок дозволяє, ринок не вимагає. Трафік є, перегляди є, пишемо далі.
  • б. так прийнято. Так роблять всі, навіщо нам придумувати велосипед?

Можливо хтось скаже: "Просто на ринку немає достатньої кількості інфоприводів". Або "Хороші журналісти коштують великих грошей". З другим твердженням я погоджуся. А ось інфоприводів немає, або їх просто не знають ті, кому належить за службовим обов'язком?

Звертаюся до директорів, власникам -Скільки до вас додалося в друзі журналістів за останній рік і попросили "якщо у вас буде в компанії щось цікаво чи то, що ви вважаєте цікавим, то напишіть мені на пошту ... @ ..."? До мене нуль. До моїх знайомих, знайомим знайомих теж нуль. "До всіх директорів не додасися" або "У нас закриті люди" скажете ви. Не питання, сформуйте якийсь прес-реліз, що: "Відкрився і ви запустили аналог Facebook" тільки по народному, надішліть в 5 видань. Швидше за все ви отримаєте прайс на публікацію цієї новини .

Ми пробували. Ми відправляли в два видання. І новина була інша, стосувалася (вже можна говорити) запуску нового оператора комерційних доставок (я думаю цікаво, корисно і інформативно, коли ведучий ритейл гравець купує службу доставку і вступає в конкуренцію майже з монополістом).

До чого це все? Ринок може будуватися від "виробників". Коли "виробник" генерує продукт і його купують, тому що так є. А може від споживачів. Коли споживачі можуть не погоджуватися, вносити пропозиції і зауваження щодо пропонованого їм продукту. Думаю ви розумієте на що я натякаю. :)

Левошич Дмитрий Владимирович