1b.app
Скопійоване посилання -

Як побороти опір менеджерів при впровадженні CRM

Трапляються ситуації, коли до нас приходить потенційний клієнт, він розуміє чому його бізнес потребує CRM, є бажання взятися за настройки. І ось тут важливий ще один фактор, який іноді упускають - це те, як його співробітники ставляться до ідеї впроваджувати систему в їх роботу. У статті розберемо чому важливо враховувати побажання співробітників до необхідності автоматизувати роботу, а також які фактори можуть відлякувати персонал від перспективи роботи з CRM, і як зробити, щоб ці причини не лякали співробітників, а навпаки допомогли вам налаштувати систему і запустить роботу компанії в CRM швидше .

Причини опору співробітників, і як проблема може перетворитися на користь

Можна назвати масу чинників, які приведуть до невпевненості співробітників в тому, що вам дійсно потрібні системи автоматизації, але більшість з них виходять з одного основного - невідомість. Якщо працівник не володіє інформацією, в будь-якій ситуації у нього з'явиться маса питань і сумнівів. У разі вибору CRM це: а що якщо система буде складною і я не зможу звикнути, а що якщо будуть штрафувати за помилки, а що якщо моя робота зміниться і оплата стане нижче ... Таких "а що якщо ..." може бути мільйон різних , і всі вони народжуються тому, що співробітники не розуміють, що відбувається і до чого це призведе. Як уникнути нерозуміння колег? Якщо є така можливість постарайтеся пройти весь складний етап запуску CRM (від момент вибору до закінчення впровадження) разом. Тоді початок роботи в системі для кожного співробітника буде як само собою зрозуміле і ймовірність того, що вам доведеться долати опір після того як продаж відбувся дуже мала.

Як правильно організувати процес?

1. почніть з розмови: просто розкажіть співробітникам, чому ви прийшли до ідеї вибору CRM і як плануєте її використовувати. Чи згодні з вами колеги, і якщо не згодні то з чим. На цьому етапі можливо співробітники висловлять своє невдоволення або негатив, але:

  • вони зрозуміють, що їхня думка також враховуються, і новий проект їм не нав'яжуть, а дозволять взяти участь;
  • ви відразу зрозумієте позицію колег і зможете спочатку продумати як краще вчинити;
  • і найважливіше, співробітники можуть підказати інструмент, який потрібен обов'язково вашої компанії в CRM, і про який ви могли забути, так як з чимось стикаєтеся рідше ніж вони.

2. залучайте колег до вибору системи - враховуйте їх побажання при складанні технічного завдання, запрошуйте колег, які будуть працювати з системою на презентації. Таким чином, ви отримаєте кілька переваг:

  1. по-перше приказка "одна голова добре, а дві краще", тут як ніколи доречна, адже якщо над побажанням до системи працювали тільки топ менеджери, помилка або якесь упущення в необхідному функціоналі може вилізти, тільки після покупки і тоді будуть потрібні додаткові вкладення в доопрацювання. Якщо ж над вимогами до системи і виборі варіантів працювали люди з різних відділів - ризик упущень набагато менше;
  2. якщо співробітники залучені в процес підбору, продумують як вони будуть працювати з програмою і яка від неї користь заздалегідь - перемагати їх можливий опір в майбутньому набагато простіше.

3. залучайте співробітників до роботи з CRM ще на моменті її впровадження - почніть з простого, наприклад, попросіть співробітників ставити завдання і поспілкуватися в чаті CRM замість чату з соц мережі. Не штрафуйте, а навпаки заохочуйте роботу в CRM. Наприклад -15 хвилин робочого дня, якщо співробітник розібрався з якоюсь із функцій і допоміг колезі. Надбавка до премії, співробітнику який виконав найбільше завдань за тиждень, заохочення співробітнику, який з кожним тижнем збільшує кількість закритих в системі завдань, можливість запізнитися співробітнику, який був найактивнішим сьогодні ... Таким чином колеги перестануть бояться складнощів в перенавчанні, і звикнуть до нових способів роботи.

Що є в OneBox, щоб допомогти співробітникам "звикнути" до CRM

У OneBox є ряд інструментів, які допоможуть співробітникам розібратися з CRM:

  • демо версія терміном на два тижні на 25 ліцензій, яка дозволяє вам абсолютно безкоштовно випробувати роботу з системою. Ви зможете в ній створити будь-яку кількість співробітників, а одночасна робота доступна для 25 осіб;
  • можливість ставити завдання, інтегрувати email і відправляти листи, підключити телефонію і робити дзвінки - це все доступно хоч з першого дня, дії в системі виконуються досить просто і дозволять співробітникам швидко звикнути і відчути позитивні сторони автоматизації;
  • різні плюшки мотивації: авто відправлення листів щотижня з кількістю закритих завдань і здійснених дзвінків, звіти де відображається найактивніший і неактивний співробітник, графік з автоподсчетом кількості активностей, блоки в картці співробітника, де можна побачити коли він працював в CRM і насамперед виконував - це все допоможе мотивувати співробітників, а який із способів підключити - вибираєте ви самі.

Швидше за все, рішення про вибір та купівлю CRM не було спонтанним. Можливо власник самостійно, або разом з керівниками відділів компанії розібралися як система буде "працювати" на вас. І компанія взялася за впровадження тільки тоді, коли менеджмент зрозумів навіщо це потрібно, як застосувати систему, яка користь з неї і чи дійсно вкладення і втрати будуть виправдані в результаті. Вашим співробітникам теж потрібен час щоб все це продумати і виправдати - зрозумійте їх і допоможіть в цьому. Бажаємо, щоб. процес підбору CRM у вашій компанії пройшов максимально легко і згуртовано.

Чижик Олександр Сергійович