1b.app
Скопійоване посилання -

Управління валютою в crm-OneBox

Якщо ваша компанія працює на ринках кількох країн, то ви не з чуток знаєте про складнощі роботи з валютою. Це необхідність постійно відстежувати курс і коригувати ціни, стежити за прибутком, щоб не піти в мінус через можливіcnm різких стрибків курсу в різних країнах. А як ви дивитеся на те, щоб програма допомогла все це автоматизувати і вам більше не доводилося б відслідковувати курси і перераховувати всі вручну. Подібна автоматизація можлива за допомогою CRM + ERP OneBox і в цій статті зробимо огляд: як працює функція управління валютою в CRM OneBox і що потрібно для запуску роботи.

Принцип роботи з валютою в CRM OneBox

Однією з особливостей CRM OneBox, є те, що це мультивалютна система. Це означає, що у вас буде можливість створювати і працювати з декількома валютами, одна з яких встановлюється як базова. Базова - це основна валюта, в співвідношенні до якої буде відбувається розрахунок курсу інших валют. Базовою в системі може бути тільки одна валюта (всі або кілька валют зі списку зробити базовими неможливо) - адже всі розрахунки відбуваються щодо базової валюти і якщо їх стане декілька - завдання CRM повністю втратить сенс.

Робота з валютами в CRM OneBox починається з додавання потрібних нам валют, визначення курсу. Для цього переходимо в налаштування системи - інше - валюти, відкриється сторінка:

Де система відобразить валюти які доступні за замовчуванням - гривня, рубль, долар і євро. На цій сторінці ви зможете додати інші, потрібні вам валюти. Для цього тиснемо на кнопку "додати валюту", після чого побачимо вікно:

Заповнюємо потрібні поля і тиснемо на "Вставити новий запис". Валюта додана!

Наступним кроком давайте встановимо логіку перерахунку курсу щодо базової валюти. Є два основних способи:

- ручний (заданий) курс - в цьому випадку встановлюється один фіксований курс валют, а якщо на наступний день або через місяць реальний курс валюти стане іншим, ваш OneBox все одно буде робити розрахунки, за курсом встановленим в налаштуваннях. Зміна курсу на новий, можлива вручну аналогічним способом як і його початкова установка. Фіксований курс задається на сторінці валют в спеціальному полі:

- автоматичний - якщо ваш бізнес працює з актуальними курсами валют, тоді налаштуйте процес автоматичного перерахунку курсу в OneBox. Зробити це досить просто, на сторінці валют, для кожної валюти виберіть логіку перерахунку курсу. Автоматичне оновлення може бути по курсам: ПриватБанку, ПриватБанку (польський злотий), Банку ua, Національного банку України, Національного банку Республіки Білорусь, Центрального Банку Російської Федерації, міжбанк. Тоді OneBox кожен день буде змінювати курс потрібної валюти сам, згідно заданої автоматизації. Важливо: за новим курсом будуть розраховуватися операції, додані після зміни курсу. Тобто в створених вчора замовленнях залишиться курс, який був вчора, а ось при додаванні замовлення сьогодні ціни перерахувати вже за сьогоднішнім курсом:

Як працювати з валютами в процесах

Найбільш часте місце, де проявляється робота з валютою в CRM - це робота із замовленням, тому давайте подивимося на взаємодію OneBox з валютами на прикладі, коли клієнт зробив замовлення і нам потрібно додати продукт в якійсь із валют, яка не є базовою.

Як додати продукт в процес і зробити конвертацію? Щоб розібратися в цьому потрібно знати і пам'ятати один загальний принцип - всі розрахунки цін в OneBox відбуваються щодо базової валюти. Розглянемо на прикладі:

  • у нас є база продуктів, ціни в картках вказані в $;
  • базова валюта гривня;
  • в налаштуваннях валют зазначений курс перерахунку долара в гривні (як це зробити розглянули вище);
  • додаємо продукт в процес, ціна продукту конвертується в гривню (перерахунок відбудеться відразу ж згідно курсу, який вказаний в налаштуваннях);
  • якщо ж ситуація зворотня - базова валюта гривня і продукти додані в гривнях, але нам потрібно змінити валюту в процесі. Це можна буде зробити в самому замовленні: продукт додасться в гривні, а при зміні валюти, ціна також зміниться відповідно до курсу з налаштувань.
  • далі ви можете працювати з продуктом, виставляти рахунки в потрібній валюті.

Якщо ви працюєте з різними валютами, залучайте до цього CRM OneBox. Система зніме з вас необхідність відстежувати курси різних валют кожен день, сама перерахує ціни в замовленнях згідно курсу основної валюти, вам же залишиться продавати і під час виставляти рахунки з вже вірними і розрахованими цінами.

Стасюк Юлия Владимировна