1b.app
Скопійоване посилання -

Як делегувати і управляти розгалуженою компанією? Інтерв'ю засновника Say Yes! Photodays

Підготовка кожної статті починається зі збору інформації про об'єкт розповіді. Коли заходиш на сайт Sayyesphoto.com, то на тексті зосередиться важко – очі розбігаються від чудових фото, гідних світових глянцевих журналів. Відчувається, що за підготовкою таких знімків відповідає робота команди професіоналів. Як всім цим керувати, які труднощі делегування допомагає вирішити CRM-система OneBox? Розповідає Сергій Євсюков, засновник SYP.  

Сергій, як ви прийшли до рішення впровадити CRM? 

Я приклад поганих бізнесменів, які не навчилися делегувати до тридцяти. Які тільки способи і методи делегування я не пробував, все без результату. Мене не розуміли, робили не так, результат був дуже маленьким. Можливо, це моя “керівницька безграмотність”, незнання основ управління підприємством, але важко вірити, що ти “дурень”, коли твоє підприємство приносить семизначні цифри. Ось і виходив такий самообман по всіх фронтах. 

Я дійсно не бачив виходу з цього глухого кута. Всі навколо говорять, що делегування – це грамотно підібрана команда, люди, які з тобою на одній хвилі, чіткі посадові інструкції. Уявіть, яка біль була в мені, я успішний, але не здатний передати успіх іншим. 

Як делегувати і управляти розгалуженою компанією? Інтерв'ю засновника Say Yes! Photodays

Сергій Евсюков

Я питав колег, як же навести порядок, зменшити ризики, побудувати алгоритм і архітектуру підприємства? І чув однакову відповідь: «Весь секрет в людях». Я згоден і не згоден з цим. Так, люди команди – это твоя поддержка. Але, на жаль, є й інша сторона:

 

  • Люди – це великі ризики: можуть звільнитися, піти в декрет, приховувати знання, відвести твій бізнес і твоїх клієнтів. Людям властиво таке явище – “бабло з'являється, група крові змінюється”;
  • Людям властиво боятися, навіть якщо ти не правий (ти ж начальник);
  • Люди можуть не зрозуміти, як ти хотів, навіть якщо ти “дав чітке завдання”.

 

Якби мені раніше сказали, що запорука успішного делегування – це прописаний бізнес-процес з етапами і кроками ... Бізнес-процес – це набір дій з точки “А” до точки “Б”. Приклад: відкрити пошту - прочитати пошту - відповісти на лист - закрити пошту. Геніально і очевидно! Але як же на практиці це все буде виглядати?

Як делегувати і управляти розгалуженою компанією? Інтерв'ю засновника Say Yes! Photodays

Я став шукати в інтернеті все, що мало відношення до бізнес-процесів, управління співробітниками, звітністю, ефективністю. Я витратив 8 місяців, вивчив всі можливі CRM, BPM, ERP-системи, щоб знайти відповіді на свої питання. 

Я підбирав систему CRM, яка підійде B2C і B2B бізнесу. Дозволить ефективно вести довгі і короткі продажі, облік товарів і послуг. Допоможе працювати і в структурі, і в хаосі. 

Хочу нагадати, що раніше я ніколи не працював з CRM-системами та для мене було важливим не помилитися у виборі партнера. Я знайшов універсальну CRM-систему, яка допоможе мені досягти поставлених цілей – це OneBox CRM. 

Які ви ставили цілі? Що вдалося реалізувати?

Якщо в загальному: автоматизація, скорочення ризиків і збільшення ефективності. Як сказав мій колега: “Підприємець повинен заробляти гроші. Роботи і технології повинні виконувати всю рутину”. 

Нам потрібно було: 

 

  • Отримати ідеальний контроль всіх бюджетів; 
  • Налаштувати взаємозв'язок між процесами різних відділів; 
  • Отримати аналітику продажів і організацію заходів щодо їх збільшення;
  • Стандартизувати бізнес-процеси, структурувати і оптимізувати діяльність всього підприємства; 
  • Отримувати автоматичне формування звітів на кожному етапі. Звітність повинна бути доступна керівникові, без переривання бізнес-процесу і відволікання фахівця;  
  • Щоб призначення виконавців проектів відбувалося без зайвих нарад і порожніх розмов. А впровадження нового співробітника без стресу для підприємства;
  • Можливість зручно аналізувати проектну документацію і готувати пропозиції щодо оптимізації витрат, спираючись на статистику в системі. 

 

CRM-система повинна стати інструментом розвитку роздрібної мережі і управління поточним проектом “Кліент-сервіс”, а також інструментом створення і розробки нових продуктів. В цілому ми плануємо за рахунок автоматизації збільшувати свою частку ринку.

Як делегувати і управляти розгалуженою компанією? Інтерв'ю засновника Say Yes! Photodays

контакт-центр Say Yes! Photodays

Чому вибрали саме OneBox? 

Я дотримувався формули: простота використання, адекватна ціна і потрібний набір функцій.

Розкажіть про впровадження?

Так, CRM-система – це не дешево, впровадження – це велика війна, в якій ти можеш і програти. 

З одного боку CRM-фахівці запитують, що тобі потрібно від системи, а ти і хочеш сказати, але не розумієш, як висловити. У цей момент стрес від усвідомлення “власної тупості” може видати відповідь – «Да пішло воно все!». Видихніть, у вас все вийде. Не просте завдання, сперечатися не буду, але ось саме тому ви і лідер.

З іншого боку – твоя команда. О так! Ласкаво просимо в пекло! Раніше жили хлопці, як хотіли, як вміли, як могли. Потім прийшов до них “Чахлик Невмерущий” і вирішив навести порядки, звіти впровадив, робочий час взяв під контроль. Він дізнається, як і що ви робите, який результат. Революція вам забезпечена! Тому робіть поетапно, шість місяців –це тільки “старт”.

Яке враження від функцій системи?

Я не можу тут збрехати – двояке. Через те, що система універсальна і підходить практично всім, вона не досконала. Але OneBox постійно оптимізується і випускає оновлення. Деякі функції працюють, як швейцарський годинник, а деякі просто примітивно реалізовані. 

Тим не менш, це не заважає працювати краще, ніж ми працювали раніше. Рекомендував би від себе блок «Пропозиції для розробки». Щоб не тільки аналітики OneBox вносили пропозиції, а й живі клієнти писали свою “біль”, а в майбутніх оновленнях це враховувалося.

Як делегувати і управляти розгалуженою компанією? Інтерв'ю засновника Say Yes! Photodays

робота

Як делегувати і управляти розгалуженою компанією? Інтерв'ю засновника Say Yes! Photodays

результат

Як впровадження відбилося на вашій продуктивності, які принесло результати?

Результат 100% є. Навіть якщо сьогодні не все налагоджено, як мені хотілося б (немає межі досконалості), але вже є результати. Скажу тільки про деякі з них:

 

  • Ми структурували відділи і навели порядок у всьому підприємстві: хто кому підпорядковується, хто коли і як здає звіти, кому скільки повинні, коли повинні. Одним словом, тепер бізнес можна “прочитати”. 
  • Впровадили стандарти, оптимізували роботу відділу продажів – при тій же кількості співробітників, ми робимо на 400% більше!
  • Налагодили взаємозв'язок між відділами і багато питань вирішуємо всередині системи, не встаючи з крісла.
  • Запровадили звітність на всіх етапах без участі фахівця, керівник підрозділу може оперативно побачити, де і коли потрібно приділити увагу на підприємстві.
  • Інтегрували з сайтом склади, замовлення, облік наявності. Тепер ми всім в одній системі.
  • Ми повністю відмовилися від сторонніх додатків: органайзеров, гугл-таблиць, календарів, сайтів статистики та аналітики. Скоротили кількість папірців на столах, скоротили витрати.
  • Звільнилося час для розвитку підприємства, а не тільки поточне управління.

Про компанію Say Yes! Photodays

Say Yes! Photodays організовує фотосесії. В їх послуги входить підготовка місця для фотосесії, робота фотографів, освітлювачів, іміджмейкерів, стилістів, гримерів. Компанія продає і здає в оренду і допомагає розробити образи для фотосесій.

Філії Say Yes! Photodays відкриті по містах України, Росії, Казахстану і Білорусі. Штат співробітників налічує понад 150 осіб. 

Контакти:

Say Yes! Photodays

Sayyesphoto.com

+7 (499) 404 05 98

+38 (044) 333 42 52

info@sayyesphoto.com

==

Дякуємо Сергію Євсюкову за приділену увагу та розгорнуті відповіді на питання. Бажаємо подальшого стрімкого зростання і розвитку компанії.